Modelovaná keramika Sejnane

Hlina je extrahovaná remeselníkom. V regióne Sejnane je hlina
všade, remeselník musí vykopať dieru do zeme, aby ju vyťažil. Zem sa
potom omyje a zbaví všetkých nečistôt, potom sa zmieša s drveným
odpadom z použitej keramiky a nakoniec sa tvaruje ručne. Ďalej
prichádza leštenie s mušľou a sušenie na vzduchu.
V závislosti od farby, ktorú chcú získať, hrnčiari potiahnú biely
alebo červený okr. V hrnčiarstve sa používajú prírodé farbivá zo
zeme: biely íl alebo červený okr, ktorý si prinesú z okolitých kopcov.
Hrnčiarske výrobky sa potom môžu začať vypalovať v zemi, na
sušených vetvách a ich palivom je kravský trus. Nakoniec svoje diela
zdobia čiarami, bodkami, krížikmi, trojuholníkmi a tieto vzory
zafarbujú do hnedého a červeného okra. Saténový efekt sa dosiahne
opakovaným brúsením objektu mušlí. Čierna farba keramiky sa
získava dvoma spôsobmi v závislosti od zvoleného výsledku:
• Ak sa usilujú o sčernenie predmetu na povrchu, je po varení
zakrytý, ešte horúci, drevnými úlomkami.
• Ak chcete nakresliť jemné vzory, používajú lentiskový prášok, ker,
ktorý sa nachádza v stredomorskej kotline.
Tieto hrnce sú jemné a vypalovanie, ktoré podstupujú, sa zdá
byť dostatočné na získanie polo-keramiky s dobrou kulinárskou
kvalitou. Tieto primitívne hrnčiarske výrobky skutočne vykazujú
odolnosť pri opakovanom použití na ohni varením vareného jedla. Ich
100% manuálnou výrobou, tieto výrobky su jedinečným dielom.
Použité suroviny pochádzajú priamo z prírody a mohli by týmto
hrnčiarom legálne dať označenie ekologickej keramiky. Toto „know-
how“ hrnčiarov zo Sejnane je teraz klasifikované ako svetové
dedičstvo UNESCO.